Webpagina verwijderen zonder SEO verlies?

Als je jouw website bijwerkt of een redesign uitvoert, kan het zijn dat je oude pagina’s niet langer nodig hebt. Het is dan niet alleen veiliger om deze pagina’s te verwijderen, maar het kan er ook voor zorgen dat je website gebruiksvriendelijker wordt. Maar het verwijderen van pagina’s kan ook een nadelig effect hebben op je SEO. In deze blogpost leer je hoe je een pagina van je website tastbaar kunt verwijderen zonder dat je de zoekmachine rangschikking verliest.

 

1. Vermijd het gebruik van 404-status code.

Als je een pagina verwijdert, is de eerste stap om te voorkomen dat bezoekers naar deze pagina worden doorgestuurd. Dit kan meestal worden bereikt door gebruik te maken van een 404-foutmelding. Een 404-foutmelding laat zoekmachines weten dat de pagina die ze hebben geprobeerd te bezoeken niet beschikbaar is. Helaas kan dit leiden tot verlies van SEO-rangschikkingen. Het is daarom beter om de 410-status code te gebruiken. Dit betekent dat de pagina definitief is verwijderd en niet meer beschikbaar is.

 

2. Pas de URL-structuur aan

Als je een pagina moet verwijderen, probeer dan de URL van de pagina aan te passen om te voorkomen dat deze ongewenst wordt verklaard. Als je een pagina met de titel “Contact” hebt verwijderd, pas dan de URL van de pagina aan van “domein.nl/contact” naar “domein.nl/contact-removed”. Hierdoor wordt de URL nog steeds door de zoekmachine gevonden, maar wordt deze niet langer als content beschouwd. Je kunt dit doen door middel van een 301-omleiding, die automatisch van de oude URL naar de nieuwe URL leidt.

 

3. Bewaar interne links

Zorg ervoor dat je interne links niet kapot maakt wanneer je pagina’s uit je website verwijdert. Als je pagina op verschillende punten op de website gelinkt is, heroverweeg dan deze links op de pagina en pas deze aan waar nodig om ervoor te zorgen dat deze links correct werken. Interne links dragen bij aan een website die eenvoudiger te navigeren is en deze links hebben ook een positief effect op de SEO-score.

 

4. Zorg voor 301-omleidingen

Een 301-omleiding kan ervoor zorgen dat als een bezoeker op een oude pagina terechtkomt, hij of zij in plaats daarvan naar een nieuwe pagina of een alternatieve pagina wordt geleid. Dit kan helpen met de navigatie van je website en het zorgt ervoor dat bezoekers naar de nieuwste en meest relevante pagina’s worden geleid. Dit is niet alleen handig voor bezoekers, maar het helpt zoekmachines ook om te begrijpen welke pagina’s de meeste inhoud hebben en dus de hoogste zoekresultaten moeten krijgen.

 

5. Controleer je website regelmatig

Het hebben van een regelmatig schema voor het controleren van de status van pagina’s op je website is belangrijk. Dit kan worden gedaan met behulp van Google Analytics’ zoekwoord-analyse of met behulp van een crawlersoftwaretool. Het is ook een goede toepassing om te controleren of alle verwijderde pagina’s naar de juiste pagina’s worden omgeleid naar hun nieuwe locaties.

 

Het verwijderen van oude en onnodige pagina’s kan je website overzichtelijker maken. Maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen, zodat je niet de SEO-rangschikkingen verliest die je al hebt opgebouwd. Door deze vijf stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je pagina’s op een tastbare manier worden verwijderd zonder dat je een nadelig effect hebt op de SEO.

Haagsgoud.nl

Op deze blog kan je alles lezen over Den Haag. Van feitjes, hotspots tot de leukste bedrijven.

Wist jij dat de inwoners van Den Haag twee namen hebben? Namelijk Hagenaar of Hagenees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *